Lędzin wioską chleba
Lędzin stał się pachnącą bochenkami „wioską chleba”. Warsztaty, pokazy i degustacje w ramach projektu „Etno wioski. Powrót do źródeł” przeniosły uczestników w czasy, gdy chleb wyrabiano ręcznie, masło ubijano w maselnicy, a piec opalany drewnem był sercem domu.

W ramach realizowanego przez Gminny Klub Kultury w Karnicach projektu „Etno wioski. Powrót do źródeł” Lędzin stał się wioską chleba. Sobotnie spotkanie etnograficzne przy świetlicy wiejskiej obfitowało w liczne atrakcje i bogactwo smaków. Wydarzenie przeniosło licznie zgromadzonych uczestników w podróż do przeszłości, w czasy tradycyjnego wypieku domowego chleba.
Podczas warsztatów można było własnoręcznie wyrobić masło, spróbować młócenia zboża cepami, a także zmielić ziarno na mąkę przy użyciu żaren. Nie zabrakło również pokazu wypieku chleba w piecu opalanym drewnem, zakończonego wspólną degustacją pachnących bochenków.
Dla gości KGW Lędzin przygotowało domową lemoniadę, chleb ze smalcem oraz różnorodne ciasta. Panie z KGW Trzeszyn częstowały natomiast aromatyczną zupą rybną oraz kanapkami z pastami z ryb i twarogu. O oprawę wydarzenia zadbały zespoły: „Sami Swoi” i „Żurawianki”, które porwały publiczność do wspólnego śpiewu i tańca.
Komentarze (0)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!