Niepokojące wyniki kontroli lodów z automatów w powiecie gryfickim

2025-07-19 10:30
Karol Szumny
2025-07-19 10:30

W 10 z 15 próbek stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu bakterii Enterobacteriaceae, co wskazuje na nieprawidłowy stan sanitarny urządzeń – wynika z przeprowadzonej kontroli gryfickiego sanepidu na terenie naszego powiatu. W związku z nieprawidłowościami wydano dwie decyzje nakazujące natychmiastową dezynfekcję sprzętu i powierzchni mających kontakt z lodami.

fot. pixabay

W dniach 7-9 lipca 2025 r. na terenie powiatu gryfickiego w ramach urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzono badania lodów z automatów. Pracownicy PSSE w Gryficach pobrali do badań laboratoryjnych 15 próbek lodów z automatu w trzech zakładach małej gastronomii zajmujących się ich produkcją.

Próbki zostały przebadane pod kątem obecności bakterii Salmonella i Listeria monocytogenes, które mogą powodować groźne zatrucia pokarmowe, oraz poziomu Enterobacteriaceae – wskaźnikowych bakterii świadczących o stanie higieny i czystości urządzeń używanych w produkcji lodów. Badania wykonano w akredytowanym laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

- We wszystkich badanych próbkach nie wykryto chorobotwórczych bakterii Salmonella ani Listerii. Wyniki 10 pobranych próbek wskazywały na zanieczyszczenia mikrobiologiczne tj. przekroczenie dopuszczalnego poziomu Enterobacteriaceae. Badania pozostałych 5 próbek w tym zakresie były prawidłowe – informuje Aleksandra Piotrowska, rzecznik PSSE w Gryficach.

- Przeprowadzone badania świadczyły o złym stanie sanitarnym urządzeń i sprzętów do produkcji lodów. W związku z powyższym podjęto szybkie działania administracyjne dla zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego osobom przebywającym na terenie powiatu gryfickiego – przekazała.

W związku z nieprawidłowościami wydano dwie decyzje administracyjne z rygorem natychmiastowej wykonalności, nakazujące przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji powierzchni produkcyjnych, urządzeń i sprzętu mających kontakt z żywnością podczas produkcji lodów. Zobowiązano także do weryfikacji procedur systemu HACCP dotyczących procesów produkcyjnych oraz do udokumentowania jakości zdrowotnej lodów z automatu poprzez przedstawienie prawidłowych wyników badań.

Pracownicy gryfickiego sanepidu przeprowadzili również kontrole sprawdzające, które wykazały, że przedsiębiorcy podjęli działania naprawcze.

- Przeprowadzili procesy mycia i dezynfekcji powierzchni produkcyjnych, urządzeń i sprzętu pozostających w kontakcie z żywnością w procesie produkcji lodów, wzmogli nadzór nad przestrzeganiem zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej podczas prowadzonych procesów, zwiększyli częstotliwość stosowania środków dezynfekcyjnych oraz dokonali weryfikacji procedur HACCP – poinformowała Aleksandra Piotrowska.

Dzięki podjętym działaniom naprawczym i wzmożonemu nadzorowi istnieje nadzieja, że jakość lodów sprzedawanych na terenie powiatu gryfickiego znacząco się poprawi, a konsumenci będą mogli cieszyć się bezpiecznym i smacznym produktem. Wkrótce planowane są kolejne kontrole, które pozwolą sprawdzić, czy przedsiębiorcy nadal dbają o przestrzeganie wysokich standardów bezpieczeństwa.

Komentarze (0)

Poznaj opinie mieszkańców.

CZYTAJ OPINIE I KOMENTUJ PONIŻEJ

Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!