Sprawdzili lody z automatów. Sanepid podał wyniki
W 37 proc. zbadanych próbek lodów pobranych w województwie zachodniopomorskim wykazano obecność bakterii Enterobacteriaca – poinformowała Małgorzata Kapłan, rzecznik WSSE w Szczecinie. To trochę lepiej niż w ubiegłym roku, ale w dalszym ciągu konieczne są kontrole w tym zakresie.
Wzorem lat ubiegłych pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych pobrali próbki lodów do badań w miejscach zwiększonej obecności turystów. Oto wyniki.
- W całym województwie pobrano 205 próbek, z czego 75 było kwestionowanych, co stanowi 37 proc. – poinformowała Małgorzata Kapłan, rzecznik WSSE w Szczecinie.
W pasie nadmorskim obejmującym powiaty: gryficki, kamieński, kołobrzeski, koszaliński, sławieński oraz miasto Świnoujście pobrano 90 próbek lodów i zakwestionowano połowę z nich tj. 45 próbek.
- Próbki kwestionowane były ze względu na zawyżoną liczbę bakterii Enterobacteriacae, które świadczą o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów z automatu – wyjaśnia rzeczniczka.
- Zadowalający jest fakt, że próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes – dodaje.
Czytaj również: Brud, produkty po terminie i wiele więcej. Sanepid prowadzi kontrole w gastronomii
Na 41 skontrolowanych lodziarni w 15 (75 próbek) były przekroczenia bakterii Enterobacteriacae. W zależności od poziomu zanieczyszczenia, jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe: wydano 7 decyzji administracyjnych nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, a w pozostałych przypadkach poinformowano o konieczności wzmożenia działań sanitarnych.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
- Porównując ubiegłe lata, wskaźnik kwestionowanych próbek jest niższy, niemniej dalej świadczy to o konieczności wzmożonych kontroli nadzorowych i poborze urzędowych próbek żywności w celu wyeliminowania z obrotu lodów pochodzących z niedoczyszczonych maszyn oraz działań ze strony producentów lodów, by oferować produkt bezpieczny dla konsumenta – podsumowała Małgorzata Kapłan.
2022 r. – kwestionowanych 85 próbek na 195 próbek – 44 proc.
2023 r. – kwestionowanych 90 próbek na 215 – 42 proc.
2024 r. - kwestionowanych 75 próbek na 205 – 37 proc.
Komentarze (0)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!