Cascara, cupping i dripper. Kawowe warsztaty w Qult Kafce

2022-05-28 15:49
RED
2022-05-28 15:49

W działającej przy goleniowskiej Rampie kawiarni Qult Kafka miał dzisiaj miejsce finał cyklu warsztatów kawowych, prowadzonych przez lokalną baristkę Annę Wolną.

ZDJĘCIE 1 z 17

Podczas dwóch pierwszych odsłon kawowych spotkań Anna Wolna skupiła sie na teorii, wprowadzając "słuchaczy" w tajniki przygotowywania kawy na różne sposby. Dzisiejsze warsztaty miały dużo bardziej praktyczny wymiar, a można było się w ich trakcie dowiedzieć między innymi tego, jak przygotować cascarę, czyli napar ze skórki otaczającej pestki owoców kawowca, jak wyglądać powinien cupping, czyli ocena rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku kawy (tym razem skupiono się na kawach parzonych alternatywnymi metodami) próbowano też kaw z drippera, syfonu i aeropressu.

Zainteresowanie było spore, bo na kawowym "wykładzie" pojawiło się około 20 osób. W więszkości byli w miarę zaawansowani kawosze i miłośnicy segmentu specialty, praktycznej wiedzy z najlepszego źródła jednak nigdy zbyt wiele. Na pewno się ona przyda. Właściele lokalu myślą już o warsztatach dotyczących espresso.

Komentarze (0)

Poznaj opinie mieszkańców.

CZYTAJ OPINIE I KOMENTUJ PONIŻEJ

Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!